Hoe verdien je aan je eigen boek?

Het schrijven van boeken is voor veel mensen erg leuk om te doen. In Nederland zijn dan ook genoeg mensen te vinden die ermee bezig zijn of het plan opgevat hebben om een boek te gaan schrijven. Maar wat gebeurt er als het boek klaar is? Is het mogelijk om echt je geld te verdienen met het schrijven van boeken? Zo ja, welke stappen neem je dan om van je hobby uiteindelijk een mooi beroep te kunnen maken?

Voor veel auteurs blijft het schrijven van een boek uiteindelijk toch een hobby. Zij spiegelen zich nog teveel aan het bericht dat er maar een klein deel van de Nederlandse bevolking ook echt kan leven van het schrijven van boeken. Dit is een begrijpelijke, maar een onterechte aanname. Elke auteur is helemaal onderaan de ladder begonnen. Voor iedereen is het mogelijk om op een vrij eenvoudige manier geld te verdienen met het schrijven van boeken. Het kost wel veel tijd en soms ook geld, maar uiteindelijk loont het wel. Ben je bereid om de stap te maken van hobbyist naar een professionele auteur, lees dan verder.

Uitgevers

De meeste boeken in Nederland worden uitgegeven door een uitgeverij. Zij regelen in principe alles. Denk daarbij aan de reclame voor het boek, het drukwerk, plaatsing in de bibliotheken en plaatsing in de boekwinkels. Voor veel uitgeverijen is dit een flinke investering, dus als auteur krijg je gemiddeld maar 5% per boekverkoop (er valt over te onderhandelen). De uitkering is over het algemeen een keer per jaar. Er zijn ook auteurs die zelf een boek uitgeven, maar daarover later meer.

Er zijn in Nederland maar weinig auteurs die volledig kunnen leven van de opbrengsten van hun boeken. Focus daar als (beginnend) auteur niet teveel op. Gemiddeld verdienen auteurs een derde van hun inkomen via een uitgeverij. De rest komt uit overige bezigheden.

Recensenten

Als je boek is geschreven, is het belangrijk dat de wereld weet dat het boek er is. Natuurlijk worden de boeken die via het CB (Centraal Boekhuis is het grootste distributiecentrum van boeken, waar bijna alle boekhandels boeken bestellen) aangemeld zijn ook getoond op bijvoorbeeld Bol.com, maar het is beter als iemand een recensie schrijft over je boek. Meer en betere recensies genereren een betere verkoop. Zoek daarom via Google naar bekende recensenten, zoals www.kinderboekenjuf.nl (kinderboeken), www.jaapleest.nl (diversen), www.ikvindlezenleuk.nl (jeugdboeken) of www.boekenbijlage.nl (diversen).

Bibliotheken

In Nederland is bijna iedereen wel lid van een lokale bibliotheek. Voor een klein bedrag per jaar kun je daar heel veel verschillende boeken lenen en daardoor ook nieuw werk uitproberen, terwijl je bij het kopen van een boek in de boekwinkel toch gebonden bent aan je budget. Als auteur kun je van de leningen in de bibliotheken profiteren, want elke uitlening van je boek geeft recht op een leenrechtvergoeding. Dus hoe meer uitleningen, des te meer geld je kunt ontvangen. Maar daarvoor moet je wel eerst aangemeld zijn bij de LIRA (Stichting literaire rechten auteurs). Deze organisatie int alle leengelden. Als auteur kun je die niet zelf innen, dus je moet eerst lid worden en daarna je eigen boeken in het systeem opzoeken. Is dat gedaan, dan krijg je elk jaar een overzicht toegestuurd met het totaal aantal uitleningen van je boek(en) en de bijhorende verdiensten. Over het algemeen is de rekensom zo dat je over bijvoorbeeld 3000 uitleningen 300 euro krijgt. Dat is toch mooi meegenomen, want daar hoef je maar weinig voor te doen.

Boekpresentaties

Als je een boek hebt geschreven, is het een erg goed idee om dit boek in een winkel te presenteren. Hierdoor krijgt je boek meer bekendheid en je kunt het boek aan de aanwezige bezoekers verkopen. Zorg dat je niet alleen familie uitnodigt. Betrek gerust Facebook erbij om ook onbekende kopers aan te trekken.

Sociale media

Tegenwoordig is het een stuk gemakkelijker om de wereld te laten weten dat je een (nieuw) boek hebt geschreven. Via de sociale media is het vrij eenvoudig om een nieuw publiek aan te trekken. Maak dus altijd een Facebookpagina voor je boek. Heb je een website, blog dan regelmatig over het boek en via Instagram kun je gemakkelijk foto’s maken van je boek (een bekend iemand die je boek in z’n handen heeft, levert heel veel hits en dus potentiële kopers op). Kun je goed vertellen over je boek, overweeg dan ook een eigen YouTubekanaal op te zetten.

Influencers

Influencers zijn mensen die via de sociale media al veel volgers hebben gekregen. Influencers kunnen bekende personen zijn, zoals Obama, maar ook mensen die leuke filmpjes op YouTube zetten en daarmee een groot publiek bereiken. Als auteur is het goed om een aantal van deze mensen te volgen. Als zij bijvoorbeeld je boek aanprijzen via hun eigen kanalen, zal je verkoop stijgen. Zoek gewoon een aantal influencers op die binnen je doelgroep vallen en stuur ze een gratis exemplaar van je boek op. Veel influencers zijn gek op cadeau’s. Kijk wel naar wie je wat stuurt. Een influencer met 1 miljoen volgers klinkt aantrekkelijk, maar die krijgt waarschijnlijk al zoveel producten toegestuurd dat je boek niet meer op zal vallen. Een influencer met 5000+ volgers is meestal een betere keuze.

Bloggen

Om van je boek een succes te maken, is het belangrijk om de wereld te laten weten dat je boek bestaat. Heb je een website, schrijf elke week iets over je boek. Dat kan zijn: nieuwe informatie over de inhoud, het delen van je schrijfervaringen, of je deelt tips. Krijg je veel bezoekers, dan is het nuttig om AdSense in te schakelen. Via deze dienst van Google verschijnen er advertenties op je website. Je krijgt dan een klein percentage van de opbrengst. Ook loont het om eens naar een bedrijf zoals Familyblend te kijken. Zij kunnen gericht advertenties plaatsen op je website. Deelname is gratis.

YouTube

Voor YouTube geldt hetzelfde: meer bezoekers, meer mogelijkheden om geld te verdienen door middel van reclame. Ga naar de functiespagina van je YouTube-account en zet ‘Inkomsten genereren’ aan. Vervolgens kun je voor elke video aangegeven of je wilt dat er advertenties getoond moeten worden.

Facebook

Via Facebook kun je tegenwoordig op een gemakkelijke manier je boeken verkopen. Klik binnen je pagina op ‘Instellingen’, ga dan naar ‘Pagina bewerken’ en zet het tabblad ‘Shoppen’ aan. Nu verschijnt ‘shoppen’ ook in je menu. In je webshop kun je nu je boeken toevoegen en een prijs toekennen. Kopers worden via Facebook automatisch naar je eigen verkooppunt gestuurd.

Crowdfunding

Via een platform zoals voordekunst.nl of het internationale Kickstarter kun je alvast geld inzamelen voor de eventuele kosten van je boek. Veel auteurs zijn je al voorgegaan. Via crowdfunding haal je nieuwe kopers binnen. Zij steunen je eerste stappen als auteur nog voordat je het boek hebt uitgegeven. Dat scheelt veel. Er zijn gevallen bekend van een aantal auteurs die binnen een week 50.000 euro bij elkaar kregen voor hun boek. Dat is natuurlijk een mooi startpunt en een extra vorm van inkomsten.

Schoolbezoeken

Veel auteurs bezoeken scholen. Vooral tijdens de kinderboekenweek nodigen veel scholen auteurs uit om voor de klas te komen vertellen over hun boek. Het is mogelijk om zelf een mailing te versturen naar scholen en jezelf aan te prijzen, maar er is ook een speciale stichting in het leven geroepen die je daarbij kan helpen. Deze Schrijverscentrale bedingt een goede prijs (gemiddeld 300 euro) voor een uurtje voorlezen/presenteren/tekenen et cetera. Het loont om jezelf bij die stichting aan te melden. Let op: ze hebben wel strenge aanmeldingseisen, zoals uitgave door reguliere uitgevers (uitgevers die gebruikmaken van een officieel modelcontract).

De boekwinkels

Boeken die aangemeld zijn bij het CB zijn automatisch ook te bestellen via de boekwinkels, maar het is niet zo dat je boek daarmee automatisch in de boekwinkel ligt. Die beslissing neemt de boekwinkeleigenaar meestal op geschatte verkoop, bekendheid van je naam en de aanprijzing via de commissionairs (vertegenwoordigers). Toch loont het om ook met je zelf uitgegeven boek langs de boekwinkels te gaan. Via verkoop onder consignatie (betaling na verkoop boek) is het mogelijk om je boek in de kasten te krijgen. Boekwinkels vragen wel een korting van gemiddeld 42% over de verkoopprijs. Dus hou daar rekening mee als je de verkoopprijs gaat bepalen.

Bol.com

Iedereen kent de website met het blauwe mannetje wel. Ligt je boek bij het CB, dan komt het ook automatisch op Bol. Maar in sommige gevallen loont het meer om je boek direct via Bol.com te verkopen. Je winstmarge is dan ook hoger. Tegenwoordig kun je ook je boeken bij Bol in het magazijn neerleggen. Zij regelen dan alle verzendingen. Kijk naar de zakelijke mogelijkheden van Bol. Let op: de boekhandelskorting kan bij Bol oplopen tot 57%.

Zelf uitgeven

Op het internet zijn genoeg pagina’s te vinden over het zelf uitgeven van je boeken. Voor veel mensen is dit een uitkomst. Zij hebben niet de droom van een professionele carrière als auteur, maar zoeken meer een gemakkelijke manier om boeken beschikbaar te stellen voor vrienden en familie. Toch is met het publiceren van je eigen boeken ook geld te verdienen. Hoewel in een aantal gevallen de kosten hoger liggen – grote uitgevers betalen immers alles voor je, en ook de geautomatiseerde printservices doen dat – toch zullen je verdiensten hoger liggen omdat je marge kleiner is. Bij de grote uitgeverijen zit je vast aan de 5% royalty’s, terwijl je die beperking niet hebt als je gewoon zelf je boek uitgeeft. Ook worden de bibliotheken een interessant verkooppunt omdat alle winst die je daar behaalt voor jezelf is.

Vertalen

Een groot aantal boeken in Nederland zijn vertaald. Ook deze tak zoekt goede freelancers. Vertalen houdt wel meer in dan alleen de tekst een-op-een om te zetten in een andere taal. Vertalen is hertalen: in je eigen woorden bouw je het verhaal opnieuw op. Deze vertaalde werken kun je weer bij de LIRA opgeven en ze zorgen er ook voor dat je bibliografie en je bekendheid als auteur alleen maar groter wordt. Een goed beginpunt is bijvoorbeeld vertaalbedrijf www.vitataal.nl.

Broodschrijven

Auteurs die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt en maandelijks inkomsten krijgen uit hun werk, noemt men ‘broodschrijvers’. Het werk is echter niet te vergelijken met bijvoorbeeld het werken in een winkel en elke maand een salaris uitbetaald krijgen. Broodschrijvers zijn zzp’ers die elke maand weer op zoek moeten naar nieuwe opdrachten. Omdat ze een aantal langlopende opdrachten hebben, kunnen ze maandelijks geld ontvangen. In veel gevallen is dit een afgekocht bedrag voor een boek wat ze afgeleverd hebben. Zij krijgen dus daarna geen royalty’s meer over de verkoop van de boeken. Denk bij broodschrijvers niet aan mensen die een roman schrijven (tenzij het voorschot zo hoog is dat ze er gemakkelijk van kunnen leven), maar aan auteurs die vertalingen doen voor de Bouquetreeks of series schrijven voor de kiosken. Zij verkopen hun werk voor een vast bedrag (gemiddeld 500 euro). De kwaliteit is meestal niet al te best, omdat de boekjes in een razend tempo geschreven moeten worden.

Ga actief op zoek

Als auteur kun je natuurlijk alleen maar bezig zijn met je eigen werk, maar het is helemaal niet verkeerd om ook zelf op zoek te gaan naar opdrachten. Denk daarbij aan ghostwriting, waarbij je iemand helpt bij het schrijven van zijn verhaal of schrijf artikelen voor kranten of internet. Voor deze extra taken kun je weer geld vragen en ze leveren meteen ook bekendheid op.

Tot slot

Neem jezelf serieus als auteur. Noteer de uren die je bezig bent met het schrijven of het presenteren. Deze uren kun je – mits je als auteur aangemeld bent bij de KvK – gebruiken voor de zelfstandigenaftrek van de Belastingdienst. Ook dat kan weer extra geld opleveren. Ook als je bijvoorbeeld pennen, papier, een computer of een mobiele telefoon voor de zaak aanschaft. Deze kosten kun je declareren.

0

Je winkelwagen